Vozidlá s právom prednostnej jazdy na cestách

18.09.2005 Celý región

Častokrát v cestnej premávke vodiči stretávajú vozidla používajúce zvláštne výstražné znamenie, ktoré sa využíva v prípadoch plnenia špeciálnych úloh. Vodiči...
Častokrát v cestnej premávke vodiči stretávajú vozidla používajúce zvláštne výstražné znamenie, ktoré sa využíva v prípadoch plnenia špeciálnych úloh. Vodiči takýchto vozidiel, napr. vodiči sanitných vozidiel prepravujúcich zranenú osobu, či policajti snažiaci sa v čo najkratšom čase dostaviť na miesto páchania trestnej činnosti, používajú typické zvukové znamenie doplnené zvláštnym výstražným modrým, prípadne aj červeným svetlom.

§ 37 ods. 6 zákona č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách pojednáva, že vodič iného vozidla je povinný vozidlám s právom prednostnej jazdy a vozidlám, ktoré sprevádzajú, umožniť bezpečný a plynulý prejazd, a ak je to potrebné, aj zastaviť vozidlo na takom mieste, aby im neprekážalo. Odsek jeden dopå ňa, že vodiči vozidiel s právom prednostnej jazdy tým nie sú zbavení povinnosti dbať na potrebnú opatrnosť. Pripomenúť predmetné ustanovenie zákona č. 315/96 vyvolala skúsenosť z výkonu sprievodu chránených osôb na území Prešovského kraja v ostatnom čase ako aj skúseností inštitúcií, vodiči ktorých právo prednostnej jazdy v zmysle zákona využívajú. Niektorí vodiči aj vedome na ceste nereagujú na výstražné znamenie, čím zvyšujú riziko možnej kolízie.
V prípade, že vodič v spätnom zrkadle uzrie vozidlo so zvláštnym výstražným znamením mal by predpokladať, že sprevádzaných vozidiel je viac. Častokrát sa ale stáva, že vodič po prejdení vozidla s právom prednostnej jazdy sa prudko vráti do pôvodnej polohy, čím komplikuje prejazd sprevádzaným vozidlám.

V priebehu sprievodov sa taktiež polícia stretáva s nepružnosťou a nerozhodnosťou menej skúsených vodičov. Nutné je uvedomenie si potreby mať prehľad o situácii pred vlastným vozidlom, ale aj o tom, čo sa deje za vozidlom. Schopnosť predvídať a adekvátne reagovať je v súčasnej zložitosti cestnej premávky nevyhnutné, povedali by sme, že existenčne nevyhnutné. Dobrý vodič na akýkoľvek vonkajší podnet reaguje pohľadom pred, ale predovšetkým za vozidlo a až následne vykoná prípadnú zmenu smeru jazdy.

Názornou ukážkou správnej reakcie sú vodiči motorových vozidiel, ktorí po vizuálnom či zvukovom kontakte so sprievodným vozidlom jazdu spomalia, smerovými svetlami jasne, zreteľným spôsobom a včas tlmočia zámer zaujať miesto pri pravom okraji vozovky, čím umožnia hladký prejazd prechádzajúcej kolóny.

Na záver ešte dodáme, že vodiči ktorí nebudú dodržiavať ustanovenia vyššie spomínaného zákona môžu dostať pokutu 2 000 Sk alebo budú riešení v správnom konaní.
 

Vyberte región

mark